BlueNET Crypto

,,The Worlds Local Currency''

Wat is een "wallet" en hoe moet ik die gebruiken?

(Zie hier onze video tutorial : Deel 1 ; Hoe maak je een Bitcoin wallet aan?)

Voordat ik meer uitleg over de verschillende soorten wallets, is het belangrijk om te weten wat een wallet eigenlijk is. Zoals de naam al doet vermoeden is het in deze context een digitale portemonnee voor munten. Waar je fysieke euromunten normaal gesproken in een fysieke portemonnee kunt bewaren, kunnen digitale munten in een digitale portemonnee worden bewaard: een wallet.


Public key en private key

Een wallet bevat minstens één uniek adres. Op dit adres kan je bit- of altcoins ontvangen. Heb je bijvoorbeeld 1 BTC die je van Bittrex naar je eigen BTC-wallet wilt versturen? Dan stuur je die dus naar het adres van je wallet. Dit adres wordt een public key genoemd.

Naast de public key bestaat de private key. Zie dit als de toegangssleutel tot je wallet: krijgt iemand deze sleutel in handen, dan kan hij dus in jouw portemonnee. Het is dus belangrijk dat je deze sleutel goed bewaart.

Wallets in het kort

Praktisch alle cryptocurrencies brengen hun eigen wallets (core wallets) op de markt. Heb je tien verschillende soorten coins in je bezit, dan horen daar dus tien verschillende wallets bij. Gelukkig zijn er digitale portemonnees (bijvoorbeeld Jaxx en Exodus en Coinomi) op de markt die net als een fysieke portemonnee verschillende vakjes waar je munten in kunt bewaren. Jouw verschillende coins kan je dus op één plek bewaren.

“Maar BlueNET Crypto, op de websites waar ik crypto currency koop, kan ik mijn Bit- en altcoins bewaren.” Dat klopt, maar ik raad je af om al je valuta daar te bewaren. Waarom? Ik weet niet of het (on)veiliger is om je geld in een wallet van een exchange te bewaren, maar ik weet wel dat in 2014 één van de grootste exchanges van dat moment gekraakt werd. Hackers gingen er met miljoenen Bitcoins vandoor. Daarom kies ik ervoor om enkel mijn ‘handelcoins’ in portemonnees van bijvoorbeeld Binance, Kraken of Bittrex te bewaren.

Core wallets

Toen ik mijn eerste cryptocoins kocht, besloot ik eerst de core wallets te downloaden. Als voorbeeld pak ik de core wallet van Bitcoin. Voor het deze core wallet moet je aardig wat schijfruimte overhebben. Je installeert namelijk naast een portemonnee ook de Blockchain waar de hele transactiegeschiedenis van Bitcoin in verwerkt staat. De eerste keer dat je een wallet opent, zal dus de hele Blockchain ook gedownload worden. Bij populaire coins kan het dus een paar uur (!) duren voordat je digitale portemonnee bij de tijd is en de juiste data toont. Hou daar dus rekening mee.

Daarbij komt dat elke keer dat je de wallet opent, de laatste transacties van Bitcoin worden gedownload, wat in feite betekent dat je steeds meer opslagcapaciteit nodig hebt.

Hardware wallets

Een hardware wallet is een fysieke portemonnee waar je cryptomunten op kunt bewaren. Op moment van schrijven bestaan er een handvol leveranciers van deze apparaatjes, waarvan Trezor en Ledger de bekendsten zijn.

Waar vaak wordt gesteld dat paper wallets het veiligst zijn, komen de hardware wallets op een goede tweede plaats.

Zelf heb ik een Ledger Nano S aangeschaft. Let goed op. Toen ik de Ledger wilde gebruiken voor verschillende soorten munten, leek het erop dat de hardware wallet na 4 verschillende munten al ‘vol’ zat.. Niet waar.. Let op het volgende:

“Op de Nano S kunnen alle munten worden opgeslagen die Ledger ondersteunt. Als de Nano S ‘vol’ is, haal je 1 van de coins eraf. Je zet vervolgens de software van de ander coin op de Ledger Nano S, zodat je coins kunt versturen en ontvangen. “Als je het programma van de eerdere coin die je eraf hebt gehaald weer downloadt, zal je zien dat deze nog steeds de saldo heeft.”

Ik heb het voor de zekerheid ook even getest en het werkte perfect. Ik downloadde de software voor Ripple, stuurde wat coins naar mijn Ledger en verwijderde de Ripple-software. Vervolgens downloadde ik de software van een andere coin, verwijderde deze en herinstalleerde de Ripple-software; jawel, de Ripple-coins waren nog steeds zichtbaar!

Paper wallets

Algemeen wordt gesteld dat de paper wallet, oftewel papieren portemonnee, de veiligste manier van je coins bewaren is. Het principe is vrij simpel. Een geprinte versie van private key (de sleutel die toegang geeft tot je wallet) in plaats van dat je hem online opslaat. Dat betekent dat voor het voor cybercriminelen nagenoeg onmogelijk is om in jouw digitale portemonnee te komen, omdat de toegangssleutel op een papiertje wordt bewaard.

Een uitgebreide handleiding om een paper wallet voor Bitcoins te maken, vind je hier.

Waar je op moet letten: De grootste vijand van de papieren portemonnee is…. water. Zijn de toegangssleutels niet meer zichtbaar, dan kan je dus ook niet meer je portemonnee openen en is je digitale valuta foetsie. Daarom…

Maak back-ups!

Voordat je nu aan de slag gaat, nog de belangrijkste mededeling. Maak backups! Stel je voor dat je computer crasht of wordt gestolen (dus je niet meer bij je wallets kunt), dan kan je dus ook niet meer bij je valuta.

Zet bijvoorbeeld al je wallet-backups op een usb-stickje op een niet nader te noemen plaats verstopt. Mocht je jeprimaire opslagplaats om wat voor reden dan ook kwijtraken, heb je altijd nog een kopie achter de hand.