BlueNET Crypto

,,The Worlds Local Currency''

Wat is een Altcoin?

 

De naam "Altcoin" is ontstaan door het samenvoegen van de woorden Alternatief en Bitcoin, de altcoin is dus een alternatief voor bitcoin. Al zijn we nu zover dat niet elke altcoin per definitie de bitcoin wil vervangen maar gebruikt men het om alle andere crypto munten te beschrijven.  
Altcoins worden alternatieven voor bitcoin genoemd, omdat deze nieuwe cryptocoins iets anders, extra’s of beter aan zouden bieden ten opzichte van de bitcoin. De meeste altcoins zijn niet meer dan clones van de bitcoin, zeker in het begin. Het enige verschil dat zij destijds hadden waren bijvoorbeeld een hogere transactie snelheid, een ander algoritme, etc. Ondertussen zijn er ook talloze coins op de markt gekomen die zeker wel substantieel verschillen van de bitcoin. Denk daarbij aan Ethereum, IOTA, Monero of mijn persoonlijke favoriet Ripple's XRP.


Wat was de eerste altcoin?

Bitcoin was de eerste cryptocurrency, Namecoin was de tweede cryptocurrency en daarmee de eerste altcoin. De Namecoin werd in 2011 ontwikkeld, en was bedoeld om de domeinnaam registraties te decentraliseren, waardoor internet censuur lastiger wordt.  
Ooit was de Namecoin erg populair, met een koerswaarde van ruim $10 aan het einde van november 2013 en een top 3 notering op 29 november 2013 volgens Coinmarketcap.

 

Kan ik investeren in een Altcoin?

Het is zeker mogelijk om te investeren in een altcoin. Dit gaat vaak via een exchange waar je met bitcoin of ethereum andere cryptocurrencies kan kopen. Hoe je aan bitcoin of ethereum kan kopen, lees je in onze topic "Exchanges / Wisselen".    
Maar zoals bij elke investering is het essentieel dat er goede research gedaan wordt, daarmee wil ik zeggen dat niet elke munt recht van bestaan heeft en sommige coins een "quick cash grab" zijn. Kijk dus waar de coin voor dient en of er een "real world use" voor is, dit soort coins zullen degene zijn waar je voor de middel en lange termijn investeerd.  
Nadat je een altcoin aangeschaft hebt via een exchange of wissel kantoor zoals Changelly of Shapeshift is het mogelijk om deze in een wallet te plaatsen. Hoe die wallets werken zie je in onze topic "Wat zijn Wallets".  
Wil je handelen in de altcoins, dan kan je er ook voor kiezen om ze in de exchange te laten staan maar denk goed na voordat je dit doet en lees deze link over Mount Gox zodat je weet wat de risicos zouden kunnen zijn hiervan.  


Is er een toekomst voor Altcoins?

Hoewel de meeste mensen die uberhaubt al gehoord hebben van Bitcoin nog nooit gehoord hebben van een altcoin. En er mensen zijn die zeggen dat alleen Bitcoin toegevoegde waarde heeft, wil ik toch echt benadrukken dat in mijn ogen juist de altcoins degene zijn die de toekomst hebben.  
Zelf zie ik Bitcoin namelijk als het digitale goud en met dit goud ga je geen allerdaagse aankopen doen, voor dit soort dingen hebben we gelukkig altcoins die hier veel beter voor geschikt zijn.