BlueNET Crypto

,,The Worlds Local Currency''

Holochain - HOT


Holochain (HOT) - de blockchain killer?

Holochain (HOT) heeft de potentie om blockchain overbodig te maken. Bitcoin en blockchain bestaan ondertussen al jaren, maar ze hebben hun beloftes nog niet helemaal waar kunnen maken. De belangrijkste reden hiervoor is de schaalbaarheid. Hoe meer mensen gebruikmaken van Bitcoin, hoe trager het wordt. Holochain pakt dit probleem op een geheel nieuwe wijze aan en de founders beweren dat het blockchain moet gaan vervangen. Wat Holochain is, hoe het werkt en wat voor gevolgen dit kan hebben op de cryptowereld lees je in deze uitleg

Wat is Holochain (HOT)?

Holochain is een alternatief voor blockchain. In veel opzichten is het exact hetzelfde, maar het grootste verschil tussen de twee is de manier waarop consensus wordt bereikt. Kort door de bocht wordt consensus bereikt als iedereen in het netwerk het met elkaar eens is over hoe de block- of Holochain er op dat moment uitziet. Als bijvoorbeeld een transactie wordt gecontroleerd en iedereen in het netwerk is het met elkaar eens dat dit een juiste transactie is, dan bereiken ze consensus. Onderstaand filmpje legt uit hoe Holochain hierin verschilt van blockchain.

 

Blockchains consensus: globaal

Blockchain heeft verschillende manieren om consensus te bereiken (PoW, PoS, et cetera.). Deze hebben allemaal één ding gemeen, deze consensus wordt altijd op een globale manier bereikt. Dit betekent dat de informatie (op cryptografische wijze) verspreid over een gedistribueerd wordt opgeslagen. Met andere woorden, elke deelnemer heeft een kopie van de gehele bockchain opgeslagen. 

Dit is een geweldige uitvinding als je het vergelijkt met de huidige technieken die we bezitten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we decentraal en anoniem een enorm kasboek kunnen bijhouden, waardoor banken overbodig worden. Helaas lijkt deze oplossing niet ideaal.

Hoe groter de blockchain wordt, hoe meer energie het kost om de chain bij te houden op alle miljoenen apparaten waarop het is opgeslagen. Je kan je voorstellen dat elke dag er meer transacties en gebruikers bijkomen. Dat betekent meer kopieën die bijgehouden moeten worden van een steeds sneller groter wordende blockchain. Al sinds het begin stoeit Bitcoin met dit probleem en oplossingen als het Lightning Network lijken niet ideaal. Holochain lijkt nu echter een oplossing te hebben gevonden.

Holochains consensus: agent centraal

De founders van Holochain zijn van mening dat het grote probleem van blockchain voortkomt uit het feit dat je als agent een kopie van de gehele blockchain moet bezitten. Zij hebben daarom een alternatief ontworpen waarbij je als agent alleen je "eigen chain" hoeft bij te houden. De centrale chain controleert vervolgens aan de hand van verschillende regels of de data op deze eigen chains kloppen. 

Je kan dit het beste zien als een grote rivier die door het land stroomt (de centrale chain) en gevoerd wordt door allerlei kleine riviertjes (de deelnemers hun eigen chain).  Al deze riviertjes resulteren samen in één grote Holochain. Voor een wat meer technische uitleg, verwijs ik je graag door naar onderstaand filmpje. Hierin wordt ook uitgelegd hoe het voor aanvallers onmogelijk is om deze chain aan te vallen.

Wat zijn de voordelen van Holochain?

Het belangrijkste voordeel van het blockchain alternatief is dat het oneindig schaalbaar is. De vraag hoeveel transacties per seconde het aankan is hierbij irrelevant, want dat maximum is er dus niet. Het enige wat de Holochain doet is een soort document bijhouden van alleen de essentiële data van ieders eigen chain. Hierbij worden in feite dus geen transacties in bijgehouden. Het principe van tp/s (transacties per seconde) valt in prinicipe dus niet toe te passen op dit alternatief voor blockchain.

Zoals de founders van Holochain zelf zeggen:

"Holochain als een app framework heeft geen limiet aan transacties per seconde, want er is geen plek waar deze transactie tussendoor hoeven. Dit is hetzelfde als je vraagt "Hoeveel woorden kan de mensheid als geheel per seconde spreken?"  Dit is een irrelevante vraag. Elke keer dat er een nieuwe baby wordt geboren, zal dit nummer omhoog gaan. Dit is hetzelfde principe als voor Holochain."

Werkend product

Holochain is klaar voor gebruik en er zijn al veel verschillende apps op gebouwd. De chain is open-source en geprogrammeerd in 'Go'. Voor deze programmeertaal is gekozen, omdat het eenvoudig is erg lijkt op C (een van de meest gebruikte programmeertalen). Als developer kan je dApps ontwikkelen voor op de Holochain in de talen JavaScript of Lisp. De programmeurs hebben aangegeven dat het blockchain alternatief zeer flexibel is als het gaat om het aankunnen van nieuwe programmeertalen. In de toekomst kan het dus zo zijn dat er verschillende varianten ontstaan.


De token/coin van Holo: HOT

 Momenteel is de token van Holo nog een ERC20-token. Deze is nog niet gelanceerd op de eigen blockchain, of in dit geval een Holochain. In feite is HOT niet de token van Holochain, maar van Holo, de eerste coin die op basis van Holochain gaat draaien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in de toekomst nog meer tokens komen op basis van deze nieuwe vorm, zoals er ook duizenden cryptocurrency's zijn ontstaan op basis van blockchain.

De HOT-tokens die tijdens de ICO zijn uitgedeeld worden als de Holochain is gelanceerd omgeruild voor Holo fuel. Deze coin werkt hetzelfde als Ether voor Ethereum werkt. Er zijn zes factoren die een grote invloed kunnen hebben op de prijs.

  1. De vraag naar gedecentraliseerd hosten. Deze markt wordt nu gedomineerd door Ethereum, Amazon Web Services en anderen.
  2. De vraag naar zware gedistribueerde berekeningen, persoonlijke data en hosting.
  3. Het aantal deelnemers aan het netwerk en de prijzen die ze vragen voor hun  diensten.
  4. De populariteit van de apps en dapps die op Holochain gedraaid worden plus de hosting-kracht die deze kosten.
  5. Relatieve vraag van deelnemers naar de cryptocurrency om het als reserve aan te houden.
  6. Hype.      Het is een nieuwe technologie dus de vraag zal groot zijn wanneer deze ontdekt wordt door de massa. De prijs kan pijlsnel stijgen zoals dit ook met EOS, IOTA en NANO is gebeurd.

Token Verspreiding

 

De ICO van Holo vond plaats tussen 29 maart en 28 april 2018. De founders noemden het geen Initial Coin Offering maar een Initial Community Offering. Wat ze hier precies mee bedoelen, leggen ze uit in onderstaand filmpje.

De hard cap van 25 miljoen euro hebben ze niet weten te halen. Uiteindelijk is er 19,3 miljoen dollar opgehaald.

 

 

Kenmerken HOT (augustus 2018)


Token symbool

HOT

Totaal aantal tokens

177,6 miljard

Aantal tokens in omloop

133,2 miljard

Prijs tijdens ICO

$0,0001

Token type

ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)

Hardcap verkoop van tokens

€25 miljoen

Opgehaald vermogen tijdens ICO

$19,3 miljoen

Geschikte wallet voor HOT

 HOT kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen. Let wel op dat je jouw HOT uiteindelijk weer omruilt voor Hot Fuel als het mainnet uitkomt.

Team

Het team achter Holochain barst uit elkaar van de ervaring. Allebei de co-founders hebben 34 jaar ervaring in programmeren. Al sinds 1984 zit Arthur Brock, de Chief Architect, in het vak. Bovendien is hij sinds 2011 bezig met andere vormen van alternatieve online currency's. 

Eric Harris Braun is de Executive Engineer en programmeert full-time sinds 1988. Daarvoor deed hij dit ook al 4 jaar parttime. Een van zijn specialiteiten is peer-to-peer communicatie.

Het team bestaat in totaal uit 28 personen die voornamelijk gefocust zijn op programmeren of user interface. Toch hebben ze expertises in allerlei verschillende aspecten. Zo hebben ze een aantal jurdische specialisten (erg belangrijk), een filmmaker en communicatie-specialisten.

Kritiek

Het grootste punt van kritiek dat genoemd kan worden is dat het alternatief voor blockchain een van de belangrijkste eigenschappen van cryptocurrency's inlevert met hun nieuwe vorm van crypto. De enige manier waarop de Holochain werkt is namelijk als bekend is wie je bent. Anonimiteit is geen optie meer. Om deze reden zal, hoe succesvol Holochain ook wordt, er hoogstwaarschijnlijk altijd een rol zijn voor blockchain.

Een andere punt van kritiek is dat de Holochain nog niet "af" is. Er wordt weliswaar mee getest, maar dit is nog niet op grote schaal gedaan. Blockchain is een van de allergrootste uitvindingen ooit door de mensheid gedaan en het is dus een risico om te denken dat hier nu alweer een betere versie van op de markt is. Er kan nog van alles gebeuren waaruit blijkt dat Holochain ook niet perfect is, zoals dit met andere cryptocurrency's of technologieën ook is gebeurd.

Conclusie

 Wij zijn erg onder de indruk van Holochain. De founders beschikken over een schat aan ervaring en weten zeer goed waar ze mee bezig zijn. Het is duidelijk dat blockchain niet zo gemakkelijk van het grote probleem van schaalbaarheid af gaat komen, dus het is een welkome verrassing dat er nu iets als Holochain bestaat. Als de massa erachter komt wat dit inhoudt en er wordt momentum gecreëerd, dan zou dit zomaar flinke prijsstijgingen kunnen betekenen. Wij houden daarom de cryptocurrency Holo goed in de gaten.

Hoe koop ik Holo?

Holo kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van HOT.

1.      Meld je hier gratis aan bij Binance

2.      Druk bovenaan op Funds en vervolgens Balances

3.      Zoek BTC op en druk ernaast op Deposit 

4.      Genereer een eigen "Deposit Address" en kopieer deze

5.      Maak via deze link een gratis account aan op Litebit

6.      Klik Bitcoin aan en vul het formulier in om BTC te kopen
Bij "Ontvangstadres" vul je het zojuist gekopieerde "Deposit Address"

7.      Wacht totdat de bestelling op Binance staat

8.      Ga op Binance naar Exchange en klik HOT aan

9.      Koop de gewenste hoeveelheid Holo aan

10.  Gefeliciteerd, je hebt succesvol een cryptocurrency gekocht!
Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!